AdSense Eşleştirilen İçerik Nedir? Blogger’a Nasıl Eklenir?

AdSense Eşleştirilen İçerik Nedir? Blogger’a Nasıl Eklenir? AdSense son vakitlerde birbiri ardına yenilikler çıkarmaya başladı. Önce blog aleminde “benzer makalelar” diye tanınan “eşleştirilen içerik”, sonrasında da detaylı kodlar ve numaralarla uyguladığımız “AdSense reklamlarını makale ortamında ve blog akışında gösterme” gibi yerleşik reklam ismini verilen yeni özellikleri kullanıma sundu.

Kazancınızı arttırmaya yarayacak bu yeni reklam birimlerini daha yakından tanımak ve blogunuza eklemek ister misiniz? İlk olarak eşleştirilen içerik birimini tanıtacağım. İlerleyen zamanlarda diğer yeni reklam birimleri olan feed içi ve makale içi reklam birimlerini tanıtan makalelarımı yayına alacağım.

AdSense Eşleştirilen İçerik Nedir?

Eşleştirilen içerik özelliği reklam birimleri arasında görünse de gerçekte fazlası blogda gördüğümüz “benzer makalelar” eklentisinden değişik değil. AdSense’in bu özelliğini aktive ettiğinizde Google blogunuzu tarıyor ve kullanıcıların blogunuzda daha uzun vakit geçirmeleri amacıyla onlara içerik teklifinde bulunuyor. Burada gaye etkileşimi, sayfa görüntülenme miktarını ve sitede geçirilen zamanı artırarak reklamların daha çok görüntülenmesini sağlamak.

AdSense eşleştirilen içeriğin Blogger’a nasıl ekleneceğine geçmeden evvelce şunu bir kez daha belirtmek isterim ki eşleştirilen içerik olarak gösterilen içeriklere tıklanması size direkt olarak para kazandırmaz.

Eşleştirilen İçerik Blogger’a Nasıl Eklenir?

Şimdi AdSense eşleştirilen içeriğin Blogger’a nasıl ekleneceğine geçelim.

1. Adım: AdSense’e giderek seans açın. Sırasıyla Reklamlarım > Yeni Reklam Birimi > Eşleştirilen İçerik adımlarını takip edin.

2. Adım: Eşleştirilen içeriği seçtikten sonra açılan sayfada bu birimin numune görüntüsünü görebilir ve görünümde birtakım değişiklıklar yapabilirsiniz. Eşleştirilen içeriklerin mobil cihazlarda düzgün gözükmesi amacıyla Boyut > Esnek sekmesini işaretlemenizi öneririm.


3. Adım: Görünüm seçeneklerini tamamladıktan sonra gelen sayfada size bir kod parçası verilecek. Bunu blogunuzda iki yere ekleyebilirsiniz. Sidebar ya da makale altı.


Eşleştirilen içeriklerin sidebar yani kıyı çubuğunda gözükmesini dilerseniz bunu Blogger kumanda panelinden basitçe yapabilirsiniz. Yerleşim > Gadget Ekle > HTML/JavaScript Gadget diyerek açılan kutuya AdSense eşleştirilen içerik kodlarını yapıştırmanız yeterli olacaktır.


Ancak eşleştirilen içerikleri tıpkı “benzer makalelar eklentisi” gibi makale sonlarında göstermek dilerseniz kodlarla biraz uğraşmanız gerecek.

Öncelikle eşleştirilen içerik kodlarını bir AdSense code converter kullanarak Blogger’a ideal duruma getirmelisiniz.
Blogger kumanda panelinde tema sekmesinden Ctrl+F tuşlarına basarak arama kutusuna data:post.body yazmalı ve iki kez enter tuşuna basmalısınız.
Bulduğunuz satırın derhal altına convert edilmiş kodları yapıştırmalısınız.
blogger eşleştirilen içerik


İkinci teknik biraz karışık bulunduğu amacıyla ileri civar  kullanıcılar amacıyla daha ideal. Blogger kod yapısı ile bir samimiyetiniz oksa ilk tekniği kullanarak eşleştirilen içerikleri gadget olarak göstermek daha ideal.

Not: Eşleştirilen reklam kodlarını ekledikten sonra bir vakit bu alan boş görünebilir. Mesela eşleştirilen içeriklerin gösterilmeye başlanması bende 1 saati bulmuştu. Bu gayela “aman çalışmadı, kaldırayım” demeden evvelce beklemenizde yarar var.

Eşleştirilen İçerikleri Neden Kullanmıyorum?

Bu makaleyı hazırlamak ve eşleştirilen içerik ile alakalı en doğru bulguyu vermek amacıyla bu özelliği bloguma uyguladım ve bir vakit gözlemledim. Sonunda da kaldırarak kullanmamaya karar verdim.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki eşleştirilen içerik gerçekte sayfa görüntülenme miktarını ve sitede geçirilen zamanı artırıyor mu artırmıyor mu net bilmiyorum. Çünkü bunu test edecek kadar uzun vakit kullanmadım. Ancak artırsa bile eşleştirilen içerik yerine benzer makalelar eklenmesini kullanmayı tercih ederdim. Neden mi?

Yazının sonucunda eşleştirilen içerik olarak gösterilen makalelarım birbiri ile çok alakasız. Yani aynı kategorideki makaleları eşleştirilen içerik göstermeyebiliyor. Benzer makalelar eklentisi etiket sistemi ile çalıştığından hep aynı kategorideki makalelar öneriliyor kullanıcıya.
Yukarıdaki ekran görüntülerinde de görebileceğiniz gibi eşleştirilen içerik olarak diğer sitelerden saçma sapan makalelar gösterilebiliyor. Tabi ben yalnızca 24 saatlik gözlemime dayanarak makaleyorum bu makaleyı. Zamanla Google blogu daha iyi değerlendirip, eşleştirilen içerik olarak kendi blogumdan daha isabetli içerikler gösterebilir.
Eşleştirilen içeriklerle alakalı benim söyleyeceklerim bu kadar. Kullananlar deneyimlerini yorum bölümünden paylaşırlarsa insanlığa büyük yarar sağlamış olurlar :)

Yorumlar