Nasıl Blog Açılır?

Blog açmak istiyorum ama blog nasıl açılır herhangi birfikrim yok… ne yapmalıyım? Blog kurma işine nereden başlamalıyım ?

Bir blog nasıl açılır en kolay ve anlaşılır şekilde öğrenmek istiyorum ve ek gelir olarak blog ile para kazanmak istiyorum diyorsanız, şunu baştan söylemeliyim ki kesinlikle doğru adrestesiniz.

İlk blog kurma girşimim 2009 senesinde hiç bir bilgiye sahip olmadan, gerçek anlamda 0 teknik bilgi ile oldu. gözlerim kan çanağı saatlerce, günlerce tetkik yaptığımı hatırlıyorum. İlk aşamasımdan bu güne tanım edemeyeceğim boyutlarda bilgi ve deneyim edindim.

Bu blog nasıl açılır makalesı ise, 2009 senesinden beri ne öğrendiysem, hiç bir noktayı atlamadan aktaracağım bir rehber olacak.

Bu makalemda sizlere blog nasıl açılır ismim ismim hiç bir noktayı atlamadan anlatacağım. İnanın bana metnin sonuna geldiğinizde blog kurma prosedürünü 10 dakika da halletmiş olacak ve siz de benim sahip bulunduğum gibi profesyonel bir bloga sahip olacaksınız!

Neden Blog Kurmalısınız ?

#Eğer blog kurma husussu ile alakalı karasızsanız ve kendinizden tam manasıyla emin değilseniz, blog yaratarak ne elde edeceğinizi, sizin nelerin beklediğini tam alamıyla kestiremiyorsanız, kesinlikle namacıyla blog açmalısınız başlıklı makalemı okumanızı tavsiye ederim.

Fakat kısaca blog kurmak size ne kazandırır özetleyeyim;

Para kazanmak: Evet blog aratarak para kazanmak kesinlikle olası. Bunu bir ek gelir olarak yapanalarda var, benim gibi işinden istifa edip tam vakitli olarak yapanlarda.
Yazar Olmak: Yayımcılar / Yayımevleri sizce tanınmayan birinin kitabını mı yayımlar yoksa durumu hazırda binlerce şahıs doğrulusunda okunan ve takip edilen birinin mi ? Tabii ki tanınmış birinin. Nedeni ise kolay. Çünkü sizi tanıyan insanlara kitap satması çok daha kolay olacaktır. Blog kurmak ise bu işin ilk basamağıdır. ( Örneğin pucca )
İşinizi Büyütmek: Bugün en büyük şirketlerin bile blog sayfaları mevcut. Neden ? Çünkü sattığı ürünü satıyor da ondan. Örneğin uçak bileti satan bir internet sitesi gezilecek en ucuz ülkeler diye blog makalesı hazırlıyor ve Google’dan bu blog husussuna aldığı trafiğe aynı makale ortamında o ülkeler amacıyla uçak bileti satmaya çalışıyor.
Sadece Yazın: Blog kurmak amacıyla illa bir amacınızın olmasına lüzum yok. Yazmayı seviyor, duygularınızı, düşüncelerinizi insanlarla paylaşmayı seviyorsanız da blog yazabilirsiniz.
7 Adımda Blog Kurma – Blog Nasıl Açılır

1- Blog Konusu Seçimi
2- Plaftrom Seçimi
3- Alan Adı Belirleme
4- Hosting Firması Belirleme
5- Alan Adı ve Hosting Satın Alma
6- Wordpress Kurma
7- Blog Dizaynı ve Kullanımı

1- Blog Kurmak İstiyorum Fakat Yazacak Konu Bulamismim

Pekala, sizinle bir beyin fırtınası gerçekleştirme adına size 60’ın üstünde düşünce verebilirim. Umarım vereceğim düşüncelerden birtakımları beyninizde küçük bir kıvılcım çakar ve size işte bu ! dedirtir.

İşte o blog düşünceleri: Blog Fikirleri – En Popüler Blog Konuları

Tecrübelerime dayanarak bir kaç şeyide kesinlikle belirtmeliyim;

Konu seçimi yapar iken kesinlikle yazarken beğeni alacağınız bir husus seçin.
Üzerinde bir çok değişik görüşün bulunduğu, münakaşa potansiyeli yüksek hususlar seçin.
Son ve en mühim olarak, kesinlikle niş bir blog kurun. Yani her husus ile alakalı yazmayın. Spesifik bir husus üstüne makalen. Google niş blogları çok sever.
2- Platform Seçimi : Ücretsiz Blog Kurma Platformları vs Ücretli Platformlar

#Blog kurmak amacıyla üç sekmesiniz var, blogger, Wordpress.com ve Wordpress.org. Blogger ve Wordpress.com üstünden bedava bir şekilde blog meydana getirmek olası ama en büyük dezavantajları, her ikisinde de blog adreslerinin aşağıdaki gibi olmasıdır;

sizinblogadresiniz.blogger.com ya da sizinblogadresiniz.Wordpress.com

#Peki bu adreslerde size aitlik nerede ? Akılda kalıcılık nerede? Kurumsallık nerede? Neden blog adresiniz sizinblogunuz.com olmak yerine sizinblogunuz.blogger.com olsun ki ?

Sonuçta herkes alt bir domain (alan adı / site ismi) adresinde değilde, kendisine ait bir domain adresi altında blogu olsun ister.

#Ücretsiz blog kurma platformlarının onlarca emek emici dezavantajı var. WordPress.com Mu Blogger Mı Yoksa WordPress.org Mu? başlıklı makalemdan bu dezavantajların tamamını okuyabilirsiniz.

#Fakat karar verme aşamasında yalnızca tek bir dezavantajın bile sizin amacıyla yeterli olacağını düşünüyorum ki oda, bedava blog oluşturma platformları aracılığı ile açılan bloglarda para kazanılamıyor oluşu.

#Çünkü Google reklamları ( Google adsense ) alt alan isminde olan ( yani biraz evvelce üstte paylaştığım bedava blog plaftromlarının uzantılı site isimlerine gibi ) sitelerin reklam yayımlama başvurularını %99 olasılıkla onaylamıyor.

Blog Nasıl Açılır - Blog Açmak İstiyorum Ne Yapmalıyım ?
Blog Nasıl Açılır – Blog Açmak İstiyorum Ne Yapmalıyım ?
#Peki diyelim ki ben benimsitem.com domain isminde bir blog kurmak istedim, bunu nasıl gerçekleştirecegim ? İşte, ben de size bu makalemda tam olarak bunu anlatacağım.

Profesyonel bir blog kurmak istiyorsanız  benim de şu an okuduğunuz blogum amacıyla tercih ettiğim ve kullandığım profesyonel bir blog altyapısı olan Wordpresskullanmalısınız.

Dünya üstünde kurulu olan internetsitelerin %50’si Wordpress altyapısı üstüne kurulmuştur. Kullanması lüzumtiğince kolay ve hiç bir kod bilgi kapasitesi lüzumtirmez. Bir Word, Excel uygulaması kullanmaktan farksızdır.

Biz, blog kurma amacıyla bedava olan Wordpress.com değilde ( bedava alanın hem kısıtlamaları var hemde domain adresiniz sizinblogadresiniz.Wordpress.com şeklinde olacaktır. ) Wordpress.org‘u kulllanacağız.

Tabi ki bu prosedürün bir ücreti var. Canınızı derhal sıkmayın. Aklınızda meydana gelen soruları ön görü edebiliyorum. Ben blog oluştuma husussu ile alakalı hiç bir şey bilmiyorum ki bilmediğim bir şeye namacıyla ücret ödeyeyim ? diye düşünebilirsiniz.

Zaten bende bu makalemı bu düşüncelerinizi değiştirmek, sizi de profesyonel bir blogçu gerçekleştirme amacıyla makaleyorum. İnanın bana her şey düşündüğünüzden ve beklediğinizden daha kolay.

Ve ödeyeceğiniz ücret başlangıç amacıyla hiçte uçuk bir rakam değil. Blog açmak amacıyla ödeyeceğim ücret nedir ? Hemen söyleyeyim; senelik maximum 150-200lira.

Blogunuzun kurumsal, profesyonel bir görünüme sahip olmasını, size ait olmasını, özgürce hareket edebilmeyi, dilediğiniz gibi tasarlamayı istiyorsanız,

Dünya üstündeki ben de dahil milyonlarca internetsite sahibinin siteleri amacıyla senelik belirli ücretler ödediği gibi, sizin de aşağı yukarıya senelik 150 – 200 lira gibi bir rakamı gözden çıkarmanız lüzumli.

Tamam. Yıllık 150 lirayı gözden çıkarttım. Peki ben blogu nasıl kuracağım ? Blog kurma işine nasıl başlayacağım ? Blogu açsam bile Wordpress kullanamayı nasıl öğreneceğim ? vs. diye şüpheleriniz varsa derhal o şüphelerden kurtulun.

Milyonlarca insan bu işi yapabiliyorsa, siz de rahatlıkla yaparsınız ki ben size ismim ismim blog nasıl açılır anlatacağım.

Şunu katiyen düşünmeyin; ben evvelce blog kurma prosedürünü öğreniyim, ayrıntılı Wordpress dersleri videoları izleyim, bu altyapıyı tamamiyle öğrendikten sonra blog açarım…

Malesef. Suyun dışındayken yüzme öğrenemezsiniz. Blog kurmak istiyorsanız illa ki suyun amacıylae girmeniz lazım. Bu iş bu tür. Öncelik ile işin amacıylae girin, gerisi esasen geliyor.

Host ve Domain Ne Demek ?

Bu makalemda blog açma mantığı şu şekilde işleyecek; Önce domain ve hosting satın alacağız daha sonra ise, aldığımız bu hosting ve domain üstüne Wordpress kuracağız.

Host ne demek ? Domain ne demek ? Daha ilk ismimdan bilmediğim, ilk defa duyduğum terimler diye düşünmeyin, derhal açıklıyorum;

Host:Blogunuzun dosyalarını barındıracağınız 7/24 açık kalan Serverlar. İşte işin maliyetli olan alanıda bu nokta. Blogunuzu bir serverda barındır ücretli ve bu hizmeti veren dünya üstünde yüzlerce hosting firması var.

Domain:Domain ise blogunuzun ismidir, yani wpmavi.com gibi sizinsiteniz.com gibi. Tabii Domain adresi satın almanında bir ücreti vardır. Bu ücret aşağı yukarıya olarak senelik 20liradır.

3- Domain ( Alan Adı ) Seçimi

Önemli:Bu noktada yalnızca alan isminizin diğer biri doğrulusunda satın alınıp, alınmadığını, yani müsaitliği denetim ediyoruz. Bu ismimda satın alma prosedürü yapmıyoruz !!! Satın almayı 5. ismimda hosting ile beraber yapacağız.

#Öncelik ile blogunuzun ismini kafanızda belirleyin ve derhal sonrasında domain test etme – ( Buraya Tıklayarak ) adresinine giderek, bu ismin daha evvelce diğer biri doğrulusunda satın alınıp alınmadığını denetim edin.

Blog Nasıl Açılır - Blog Oluşturma - Alan Adı Sorgulama
Alan Adı Sorgulama – ( Blog Oluşturma )
Domain seçimi ipuclar;
– Mümkün bulunduğunca .com uzantılı bir alan adı seçin
– Telaffuzu kolay, anlaşılır bir alan adı seçin
– Rakam, ard arda gelen ünlü harfler, akılda karmaşa yaratıcı alan adı seçiminden uzak durun
– Kesinlikle isimiz ve soyisminiz koymaktan uzak durun.
– Alan adı belirlerken ünlü harfler kullanmayın ( ö, ç, ş, ü ) Yani Türkçe karakterler kullanmayın.

Sadece sorgulama yapın ve kafanızda belirlediğiniz domain isminin kayıt edilebilir halde olup olmadığını öğrenin. Satın alma prosedürünü, hosting paketi satın alırken, 5. ismimda beraber yapacağız.

#Eğer belirlediğiniz alan adı diğer biri doğrulusunda alınmadı ve makul halde ise, karşınıza derhal aşağıdaki resimde bulunduğu gibi “Evet! Alan Adınız Kullanılabilir” uyarısı çıkacaktır. Bu onayı gördükten sonra Sepete Ekle DEMEDEN makalema dönüp, derhal aşağıdaki ismimları takip etmeye devam edin.

Blog Nasıl Açılır - Alan Adı Belirleme
Blog Nasıl Açılır – Alan Adı Belirleme
Blog ismimize karar verdik ve kullanmak olası bulunduğuna da alan adı sorgulatarak emin olduk. Şimdi ise sırada hosting seçimi ve hosting ile beraber belirlediğimiz alan ismini alabilmek var.

4- Hangi Host Firmasından Hosting Satın Alacağımızı Belirleme

Blog nasıl açılır rehberimde, yani bu makaleda hosting ve domain satın alıp, üstüne Wordpress blogu kuracağımız firma dünyanın en iyi ilk 5 firması arasında yer alan ve 60 milyon alan adı barındırması ile de dünyanın en büyük alan adı barındırıcısı olan bir şirket.

Keza yalnızca niteliği değil, sunmuş bulunduğu fiyatlar da şu anda pazarının en iyi fiyatları. Daha makula hem hosting hem de domain alacağınız diğer bir firma bulmanız olası değil.

Benim de bir çok projemde senelerce çalıştığım, blog kurmak isteyen sizler amacıyla de başlangıç amacıyla mali yönden en optimum civarda fiyat ve performans oranını yayınlayan tek firma diyebilirim.

5 – Hosting ve Domain Satın Alma

Öncelik ile bilmenizi isterim ki, hosting alacağımız şirketin bloguma özel indirimi mevcut. Bu sektörde günde binlerce okuyucum bulunduğu amacıyla wpmavi.com okuyucularına bu tür bir indirim sunmuşlar. Ben de bunu sizlerle paylaşarak dşayetlendirmek istedim.

Normalde aylık en düşük 8 TL üstünde satılan internet hosting paketinin wpmavi indirim linki ile ( Buraya tıklayarak ) hosting firmasının sitesine gittiğinizde senelik alımlarda tam yarı yarıya bir indirimin bulunduğunu göreceksiniz.

1-Buraya tıklayıp, wpmavi’ye özel indirim sayfasına gidiyoruz ve karşımıza değişik özelliklerde 3 adet hosting paketi çıkıyor.

Blog Nasıl Kurulur - Hosting Paketi Seçimi
Hosting Seçenekleri ( Blog Oluşturma )
#Önerim, orta civar bir paket olan Ekonomik paketi. Başlangıç amacıyla en makul paket budur.

#Keza wpmavi’ye özel indirim de yalnızca Ekonomik paket amacıyla, geçerli. Zaten blog kurmak isteyen sizler amacıyla de başlangıç amacıyla mali yönden en optimum civarda fiyat ve performans oranını yayınlayan paket budur.

#Tabii aniden çok blog kurmak istiyorum ve hepsi amacıyla ayrı ayrı hosting ücreti ödemek istemiyorum diyorsanız, daha üst paketleri satın alın.

2-Ekonomik paket amacıyla Sepete Ekle düğmenin tıklayıp, bir ileri ismim olan alan ismini seçim alanına gidiyoruz ve bu kısıma bir evvelceki ismimda blogumuz amacıyla belirlediğimiz alan ismini girip, Arama düğmenina tıklıyoruz.

Nasıl Blog Açılır - Blog Nasıl Açılır - Alan Adı Seçimi
Blog Nasıl Açılır – Alan Adı Seçimi
2-Arama düğmenina tıkladıktan sonra ise firma, girdiğiniz domain isminin diğer biri doğrulusunda kullanılıp kullanılmadığını sorgulayacaktır

Blog meydana getirmek amacıyla belirlediğiniz alan adı daha evvelce diğer biri doğrulusunda satın alınmadı ise, yani makul hususmda ise karşınıza tebrikler mesajı çıkacaktır. Bu mesajı görünce de Seçin ve Devam Edin düğmenina tıklayarak bir ileri aşamaya geçiyoruz.

Blog Kurulumu - Blog Nasıl Açılır - Alan Adı Uygunluğu
Blog Nasıl Açılır – Alan Adı Uygunluğu
3-Devam et dedikten sonra karşımıza blog kurmak amacıyla alacağımız hosting ve domain fiyat ekranı çıkacaktır. Eğer cPanel ile Ekonomil Linux barındırma hosting paketini en az 1 senelik seçerseniz ( 12 ay ) firma size bir de alan ismini ( alan ismini da 1 senelik belirlediğiniz taktirde ) armağan ediyor ve toplamda ödediğiniz ücret herşey dahil senelik 60,33 TL oluyor.

Hosting amacıyla senelik alternatifi bu ekran açılır açılmaz esasen varsasenean olarak gelecektir. Eğer 1 seneliktan daha uzun hosting alabilmek isteseniz Süre evresinden 24 – 36 ya da daha çok ay sekmesini seçebilirsiniz.

Nasıl Blog Açılır - Blog Nasıl Açılır - Hosting ve Domain Fiyat Tablosu
Blog Nasıl Açılır – Hosting ve Domain Fiyat Tablosu
Not:Domain amacıyla ise bu varsasenean olarak 2 senelik olarak geliyor. Domain bölümünü da 1 senelik olarak seçip, diğer rastgele bir şeye dokunmadan direkt Ödeme Adımına Geç diyerek bir ileri aşamaya geçin. (Bu kısımda mantık olarak hosting ile domain sürelerini aynı seçiyoruz. Hostingi 1 sene seçtiyseniz, domaini de 1 sene seçin. )

Blog Nasıl Açılır - Alan Adı Kaç Yıl Olsun
Blog Nasıl Açılır – Alan Adı Kaç Yıl Olsun
4-Ardından firma sizi üyelik ekranına yönlendirecektir. ( Hemen aşağıdaki resimde bulunduğu gibi. ) Karşınıza çıkan ekranın en altında tespit edilen Hesap Oluşturun linkine tıklayarak, hesap oluşturma ekranına gidin.

Blog Oluşturmak İçin Hesap Oluşturma - ( Blog Nasıl Açılır )
Blog Oluşturmak İçin Hesap Oluşturma – ( Blog Nasıl Açılır )
5-Blog kurulumu amacıyla hosting firmasında oluşturacağınız hesaplarınız amacıyla e-posta – şifre ve sizin belirlediğiniz bir pin kodu girip, hesap oluştur düğmenina tıklayın.

Blog Kurmak İçin Hesap Oluştur - ( Blog Nasıl Açılır )
Blog Kurmak İçin Hesap Oluştur – ( Blog Nasıl Açılır )
6-Hesap oluşturulur oluşturulmaz karşınıza şahıssel, fatura ve ödeme verilerinizi gireceğiniz bir ekran çıkacak. Bu kısımda yer alan bütün verileri doldurup, ( en altta yer alan ödeme verilerini de ) Devam düğmenina tıklayın ve satın almayı gerçekleştirin.

Blog Oluşturma İçin Fatura Bilgileri Doldurma ( Blog Nasıl Açılır )
Blog Oluşturma İçin Fatura Bilgileri Doldurma ( Blog Nasıl Açılır )
7-Ve son olarak firma sizden bütün fatura ve ödeme verilerinizi denetim etmenizi istediği bir sayfaya yönlendirir. Bu sayfada girdiğiniz bütün verilerinizi denetim edin ve şayet bir yanlışlık yok ise, Sipariş Ver düğmenina tıklayarak ödemeyi gerçekleştirin.

Blog Nasıl Açılır - Ödeme Kontrolü
Blog Nasıl Açılır – Ödeme Kontrolü
8-Eğer yaptığınız ödeme problemsiz bir şekilde gerçekleştiyse, firma sizi teşekkür sayfasına yönlendirecektir. Bu sayfayı gördüğünüzde ödemenin tamamlandığını anlayabilirsiniz.

Blog Nasıl Açılır - Ödeme Tamamlandı
Blog Nasıl Açılır – Ödeme Tamamlandı
8-Tabii alan isminizi doğruma amacıyla firma satın alma gerçekleşir gerçekleşmez bir de size mail gönderecektir. Hesap oluştururken verdiğiniz mail adresinizi denetim edin ve gelen mail husussuna girip, e-postanızı doğrulayın.

Blog Kurmak İçin Alan Adı Doğruluma - Blog Nasıl Açılır
Blog Nasıl Açılır – Alan Adı Doğrumala
Blog nasıl açılır rehberindeki hosting ve domain alma işlemleri buraya kadardı. Şimdi ise sıra geldi satın aldığımız hosting ve domain hizmetleri üstüne Wordpress kurmaya, yani blog kurma prosedürüne.

6- WordPress Kurma ( Blog Nasıl Açılır Son Adım )

1-Öncelik ile firmanın ana sayfasında sağ üst köşede tespit edilen üyelik alanına tıklayın ve açılır pencere şeklinde karşınıza gelen kısımdan Hesabımı Ziyaret Et düğmenina tıklayın.

Hesabıma Git - ( Blog Nasıl Açılır )
Hesabıma Git – ( Blog Nasıl Açılır )
2-Ardıdan karşınıza alan adlarının, hosting paketlerinin vs. yönetildiği bir panel çıkacaktır. Bu panelden Web Hosting bölümünün yanısıra tespit edilen yeşil Yönet düğmenina tıklayın.

Blog oluşturma amacıyla internet hosting yönetme - blog nasıl açılır
Blog Nasıl Açılır – Web Hosting Yönetme
3-Ve karşınıza çıkan ekranda Ayarla düğmenina tıklayarak cPanel kurulumunu gerçekleştirin.

Blog Kurmak İçin Cpanel Oluşturma
Blog Kurmak İçin Cpanel Oluşturma
4-Ayarla dedikten sonra karşınıza yönetmek dilediğiniz hosting paketi amacıyla alan adı seçme alanı çıkacaktır. Bu ekrandan biraz evvelce satın aldığınız domain adresinizi seçin ve İleri deyin.

Blog Nasıl Açılır - Alan Adını Hostinge Bağlama
Blog Nasıl Açılır – Alan Adını Hostinge Bağlama
5-Ardından karşınıza bir veri merkezi seçin alanı gelecektir. Bu kısımda Avrupa‘yı seçip, ileri deyin.

Blog Nasıl Açılır - Blog Kurmak İçin Veri Merkezi Seçme

6-Veri merkezi seçiminden derhal sonra ise kurulacak cPanel amacıyla kullanıcı adı ve şifre saptama ekranı çıkacaktır. Bu ekrandan bir kullanıcı adı ve şifre belirleyip, ileri butouna tıklayın.

Blog Nasıl Açılır - Blog Oluşturmak İçin cPanel Kullanıcı Adı ve Şifre
Blog Nasıl Açılır – Blog Oluşturmak İçin cPanel Kullanıcı Adı ve Şifre
7-cPanel kurulumunun son aşamasıdna ise karşınıza bir Wordpress sitesi oluşturun diye bir alternatif çıkacak. Bu seçeği ise Hayır, şimdi değil şeklinde cevaplayarak Son düğmenina tıklayın.

Blog oluşturma prosedürü amacıyla yapmamız lüzumen birtakım özelleştirmeler olacak. Dolayısı ile biz blog kurma prosedürünü kendimiz manuel olarak yapacağız.

Blog Nasıl Açılır - Bir Worpress Sitesi Kur
Blog Nasıl Açılır – Bir Worpress Sitesi Kur
8-Son dedikten sonra cPanel kurulumu başlayacaktır. Bu kurumlum biraz vakit alacaktır. Bittiğinde ise karşınıza derhal aşağıdaki resimde bulunduğu gibi bir ekran gelecektir ve başlayan düğmenina tıkladığınızda direkt cPanel idare panelinize yönleniyor olacaksınız.

Blog Nasıl Açılır - Cpanel Kurulum Ekranı
Blog Nasıl Açılır – Cpanel Kurulum Ekranı
9-cPanel’inize giriş yaptıktan sonra mouse ile aşağı doğru inin ve Web Uygulamaları altında WordPress Blog sekmesini göreceksiniz, o seçeneğe tıkalyıp, Wordpress kurulumuna geçin.

Blog Oluşturma - Blog Nasıl Açılır - Web Uygulamaları
Blog Nasıl Açılır – Web Uygulamaları
10-Ardından karşınıza çıkan ekranın sağ evresinde tespit edilen bu programlamayı kur düğmenina tıklayın ve Wordpress kurulumunu başlatın.

Blog Nasıl Açılır - Blog Oluşturma - WordPress Kurulumu
Blog Nasıl Açılır – Blog Oluşturma – WordPress Kurulumu
11-Lokasyon / Domain: WordPress kurulumu amacıyla bir protokol seçiyoruz. Yani, sitemizin uzantısı ne olsun. Yükleme ekranı bize 4 alternatif sunuyor

[ http:// >> http://www. >> https://  >> https://www. ]

Sitenizin başında www. olması ya da olmaması bugünümüzde bundan sonra birşey ifade etmiyor. Örneğin ben wpmavi’yi kurarken, http:// üstüne, yani başında www. olmadan kurdum. Siz de http:// yada http://www. alternatiflerinden bir adedini seçin.

https:// ise, SSL emniyet ağı amacıyladir ve SSL kullanmak ekstra ücret lüzumtirir. Bu işin başında olan siz  blogçular amacıylase lüzumsuz para kaybıdır o yüzden bu aşamada hiç lüzum yok.

Yani özetle bu noktada Wordpress blog kurulumu hangi alan adı üstüne yapılsın, onu uzantısı ile beraber belirleyip, seçiyoruz.

12-Dizin (İsteğe B.): WordPress blogunu tam olarak hangi URL adresi üstüne kuracağımızı seçiyoruz.

Blogunuzu http://siteniz.com adresi, yani direkt olarak satın aldığınız domain adresi üstüne kuracaksanız, bu alternatifi boş bırakın.

Bu seçeneğe bir şey yazarsanız (demo gibi), bu Wordpress’i http://siteniz.com/demo dizinine kur manasına gelir. Yani blog adresiniz http://siteniz.com/demo şeklinde olur. Boş bırakmak http://siteniz.com/ dizinine kur manasına gelir.

Blog Nasıl Açılır - Protokol Seçimi
Blog Nasıl Açılır – Protokol Seçimi
13-Versiyon: ekran varsasenean olarak karşınıza esasen en son sürümü getirecektir. Siz de bu şekilde bırakın, yani blog kurulumu amacıyla en son sürümü yükleyin.

14-Dil Seçeneği: Wordpress sitenizin idare panelinin ve içerik makalem dilinin seçimini yapyoruz. Hangi dilde olmasını istiyorsanız, o dili kullanabilirsiniz.

Blog Nasıl Açılır -Wordpress Blog Oluşturma amacıyla Versiyon Seçimi
Blog Nasıl Açılır -Wordpress Blog Oluşturma amacıyla Versiyon Seçimi
15-Yönetici Adı ve Şifre: Yükleme ekranı varsasenean olarak bu alternatifi, admin olarak atar. Kesinlikle ve kesinlikle kullanıcı ismini admin gerçekleştirmekten uzak durun. Admin olarak kalması büyük bir emniyet açığıdır.

Yönetici adı ve parolası kısımlarında belirlediğimiz bilgiler, açtığımız blogu yönetecek admin’in kullanıcı adı ve parolası oluyor. Bu verileri unutmamanız da yarar var.

16-Yönetici E- Adresi: Kullandığınız rastgele bir mail adresini de (Gmail) verebilirsiniz. ( Önerim sık sık kullandığınız bir mail adresi vermeniz )

17-Site İsmi: Benim kullandığım site ismi WPMAVI, siz de sitenizin ismini dilediğiniz şekilde buraya yazabilirsiniz.

18-Site Sloganı: Benim kullandığım site sloganı “Türkiye WordPress Rehberi ve Profesyonel WordPress Blogu”. Sizde sitenizin sloganını buradan belirleyebilirsiniz.

19-İkili Faktör Doğrulama: Bu alternatifi ister tesirsiz bırakın, ister etkinleştirin ama bence lüzumsuz bir emniyet önlemi. Keza gelişen aşamalar da biz esasen bir emniyet eklentisi kuracağız.

Blog Nasıl Açılır - Blog Yönetimi amacıyla Yönetici Bilgileri Atama
Blog Nasıl Açılır – Blog Yönetimi amacıyla Yönetici Bilgileri Atama
20-Otomatik güncelleme, WordPress eklentisi otomatik güncelleme, worpress tema otoma güncelleme ve otomatik güncelleme yedekleme alternatiflerini derhal altta yer alan resimdeki gibi işaretleyin.

Blog Nasıl Açılır - Blog Kurmak İçin Yapılan Ayarlar
Blog Nasıl Açılır – Blog Kurmak İçin Yapılan Ayarlar
21-Sınırlı giriş denemesini de no olarak işaretleyin. Keza bunu biz esasen bir ileri ismimda yapacağız ve tek bir blog kurulumu yapacağımız amacıyla de çok siteyi etkinleştirin sekmesini de no olarak işaretleyin.

22-Gelişmiş Ayar Yönetimi: Bu alanı “Benim amacıyla otomatik yap” olarak işaretleyin. Keza sistem halledilmesi lüzumtiğince zor veritabanı ismi ve tablo prefix’leri atayacaktır.

Ve bütün alternatifleri dediğim şekilde işaretledikten sonra en son ismim olan +Kur düğmenina tıklayın ve Wordpress blog kurulumu prosedürü başlasın.

Blog Nasıl Açılır -Wordpres Kurulum Gelişmiş Ayarları
Blog Nasıl Açılır -Wordpres Kurulum Gelişmiş Ayarları
23-Wordpress Kurulumu tamamlandıktan sonra, yükleme ekranı bize Wordpress kurulumu’ nun hangi domain ismine ve uzantısına yapıldığını ve admin paneline girişi nereden yapacağınızın linklerini veriyor.

Yönetim URL adresine gidip, biraz evvelce belirlediğimiz yönetici adı ve şifre ile blogunuzun admin paneline giriş yapabiliriz.

Blog Nasıl Açılır - Blog Oluşturma Tamamlandı
Blog Nasıl Açılır – Blog Oluşturma Tamamlandı
Tabi admin paneline gider gitmez, karşımıza son olarak derhal aşağıdaki resimde bulunduğu gibi bir ekran daha çıkacaktır. Bu ekranda da Hayır, teşekkürler deyip, direkt admin panelize gidebilirsiniz. Keza ben size blog nasıl açılır bölümünü ismim ismim anlattıysam, bir ileri makalemda da blog açtıktan sonra ilk yapılması lüzumenleri de ismim ismim anlattım.

Blog Kurmak - WordPress Tanıtım Ekranı
Blog Kurmak – WordPress Tanıtım Ekranı
Blog nasıl açılır öğrendik ! İşlem tamamdır! Artık sizinde bir blogunuz var. Blog tasarımlarınızı blogunuza giriş yaptıktan sonra Wordpress admin panelinden yapabilirsiniz.

Hemen aşağıdaki resimde Admin Paneli >> Sol Kısım >> Yazılar >> Yeni Ekle sekmesine giderek, makale yazabileceğiniz, kurduğunuz blogun admin panelinden bir görüntü.

Blog Oluşturma - Admin Panelinden Bir Görüntü - Blog Nasıl Açılır
Blog Oluşturma – Admin Panelinden Bir Görüntü
7- Blog Nasıl Açılır Öğrendik. Peki Sırada Ne Var  ?

7.1 Blog Tasarımı Nasıl Yapılır

Hemen aşağıdaki videom gerçekte blog nasıl açılır isminde olsa da, bir blogun nasıl açılacağından ziyade blog tasarımının nasıl yapılacağını anlatmaktadır. Yani bu blog açma makalemın tamamlayıcı videosudur. Tasarım amacıyla kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim.



7.2 Blog Tasarımından Sonra Yapılması Gerekenler

Blogumuzu açtık peki sırada ne var ? Sırada ise, içeriklerinizi oluşturmadan evvelce, yani blog açtıktan sonra ilk yapılması lüzumenleri tamamlamak var.

Blog Açtıktan Sonra ilk ve Mutlaka Yapılması Gereken 19 Şey! başlıklı makalemdan ismim ismim blog nasıl açılır’ın 3. alanına geçebilirsiniz.

19 aşamasıda tamaladıktan sonra geriye tek bir şey kalıyor, oda WordPress öğrenmek.Yukarıda da dediğim gibi, Wordpress kullanmanın Word ve Excel kullanmaktan farkı yok. WordPress’in nasıl kullanıldığını, neyi nereden yapacağınızı çözüme ulaştırmak maximum 1 haftanızı alır.

Tabii bir de Google’da üst sıralara çıkabilmek amacıyla blog nasıl açılır rehberimin son aşaması olan 4. ismim Google’da üst sıralara çıkma – başarılı bir blog yazarı olmanın sırrı başlıklı makalemı okumak var.

Yakında Wordpress kullanımıyla alakalı ayrıntılı videolar çekeceğim ama bu aşamada kendiniz de Google’da Wordpress’in nasıl kullanıldığını araştırıp, rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Ayrıca blogçuluk hayatınıza yararsı olması adına aşağıdaki içeriklerime de göz atabilirsiniz;

Google’ın çalışma prensibini kavramak adına: Google Sıralama Kriterleri
Başarılı bir blog adına: Blog Açanların Mutlaka Okuması Gereken 30 Önemli İpucu
Blog İpuçları Adına: En İyi Blogculardan Başarılı Bir Blog Yazarı Olmanın Sırları
Blogunuza Ziyaretçi Çekmek Adına: Hit Arttırma Yöntemleri
Google’ın İstediği Türden Makaleler Yazmak Adına: SEO uyumlu Makale Yazımı
Google’da Üst Sıralarda Yer Almak İçin: Google’da İlk Sayfada Çıkmak

Blogunuz hayırlı uğurlu olsun. Her hangi bir hususta yardımca lüzumsinim duyarsanız lütfen benimle iletşime geçmekten çekinmeyin.

Yorumlar